Fællesskabet skal lette udviklingsarbejdet
Fem foreninger har sagt ja tak til DDS Vestsjællands tilbud om et udviklingsforløb, hvor DDS giver foreningerne rammerne og værktøjerne, mens foreningerne definerer dagsordenen og målsætningerne. Egentligt er der ikke noget nyt og revolutionerende i det – og dog, foreningerne mødes løbende ud fra tanken om, at det er både nemmere og sjovere at komme i mål, hvis man er flere om det.
Hvordan bliver vi bedre til at rekruttere, mere synlige eller effektive i foreningsarbejdet? De spørgsmål vil fem foreninger i DDS Vestsjælland finde svaret på i et udviklingsforløb, som strækker sig fra november 2011 til marts 2012.
– Det er dejligt, at så mange vil være med. Jeg er sikker på, at processen vil gøre skytteforeningerne stærkere, og det kommer både foreningerne og medlemmerne til gode, siger Frank Lyngsø, som er formand for DDS Vestsjælland.
Foreningerne sætter dagsordenen
Første skridt i forløbet var et indledende møde, hvor foreningerne sammen med foreningskonsulent Lone Sand og bestyrelsen i DDS Vestsjælland definerede lige netop de udfordringer, som de fem foreninger tumler med. Det dannede baggrund for tre emner, som foreningerne nu skal arbejde videre med, nemlig rekruttering og fastholdelse af frivillige, træningsplanlægning og – udvikling samt synlighed.
– Efter et par år med foreningsudvikling på programmet i DDS har vi selvfølgelig en god fornemmelse af udfordringerne i foreningslivet. Men ikke to foreninger er ens, så ved at lade foreningerne byde ind med det, som fylder hos dem, skaber vi relevans, ejerskab og energi, siger Lone Sand.
Styrken ligger i fællesskabet
Foreningsudvikling har som oftest været en proces mellem en enkelt forening og foreningskonsulenten fra DDS. Men på Tingmødet sidste vinter efterspurgte flere muligheden for videndeling foreningerne imellem for at kunne udvikle i stedet for at bruge krudt på at opfinde. Og det er netop det helt unikke ved dette forløb, at udviklingsprocesserne foregår parallelt hos flere foreninger på én gang.
– Mange foreninger oplever, at de mangler en sparringspartner i hverdagen. For selvfølgelig kan de bruge foreningskonsulenterne eller landsdelsbestyrelsen, men det virker meget bedre, hvis der kan etableres et netværk, som man kan bruge. Oplevelsen af, at flere er i samme båd, er meget stærk, siger Lone Sand.
Mellem møderne skal foreningerne arbejde med de målsætninger og udfordringer, som de har defineret. De får en kontaktperson fra landsdelsforeningen tilknyttet, som kan fungere som sparringspartner eller tovholder. På møderne bliver der så sat fokus på et af de tre emner bl.a. med et diskussionsoplæg og rig lejlighed til erfaringsudvikling.
Næste møde er den 30. november, hvor der er fokus på rekruttering og fastholdelse af frivillige.
Hvem er med?
Jyderup Skytteforening
Høng Skytteforening
Mullerup Skytteforening
Svinninge Skytteforening
Tuse Skytteforening
DGI Midt- og Vestsjælland - Skydning | Helligkorsvej 3 | 4000 Roskilde | Tlf.: 79 40 48 00